Skip til hoved indholdet

Grundvand

Beskrivelse af grundvandet i Høje-Taastrup Kommune

Grundvand er vand der under jordoverfladen udfylder porer og sprækker i jordlagene. Grundvandet dannes ved, at regnvand siver ned gennem de forskellige jordlag til grundvandsmagasinerne.

Grundvandsmagasinerne i Danmark er enten sand-, grus- eller kalkforekomster. Sand og grus kan indeholde og transportere meget vand, fordi hulrummene mellem de enkelte korn er forholdsvis store. Kalk er mere finkornet og dermed mere tæt og mindre vandholdig. Alligevel indvindes der vand fra kalkmagasinet rigtig mange steder i Danmark, fordi den øverste del af kalken blev opsprækket af vægten af det tykke lag af is der var over hele Danmark i Istiden. Det vand der er i den øverste del af kalken, er rigtig godt drikkevand, fordi det de fleste steder er rigtig godt beskyttet af de overliggende jordlag. Hvis man indvinder vand dybere nede i kalken, bliver vandet mere salt jo dybere der indvindes fra.

De almene vandværker i Høje-Taastrup Kommune indvinder grundvand fra kalk-magasinet. Beskyttelsen af grundvandsressourcen sammenholdes ofte med mængden og typen af overliggende jordlag. Hvis grundvandsmagasinet ligger under mange meter ler, siger man at det er godt beskyttet. Et overfladenært magasin der kun er dækket af sand eller grus er meget sårbart og dårligt beskyttet mod forurening fra overfladen og omkringliggende forureninger.

Den samlede tykkelse af lerlagene over de dybereliggende grundvandsmagasiner i Høje-Taastrup Kommune varierer fra 0 til 19 meter. I den vestligste del af kommunen ligger kalkmagasinet direkte under et sand- og gruslag. Kontakten mellem de to lag gør, at kalk-magasinet ikke er lige så velbeskyttet i denne del af kommunen, som i resten af kommunen, hvor der er et beskyttende lerlag lige oven over kalken. Dog er der også steder, hvor ler-delen af de overliggende jordlag er under 5 meter, og kalkmagasinet i disse områder er meget sårbare overfor forurening fra overfladen.

Grundvandet kan blive forurenet af menneskelig aktivitet på eller tæt ved jordoverfladen. Det kan komme fra spild af forskellige miljøfarlige stoffer, men det kan også komme fra nedsivning af husspildevand, håndtering af pesticider og spredning af gødning.

Grundvandet kan også blive forurenet eller mindre egnet som drikkevand, hvis der er for højt indhold af naturligt forekommende stoffer i vandet. Det høje indhold af stofferne kan forekomme, hvis de naturligt forekommer i høje koncentrationer i jordlagene omkring vandindvindingen eller ved, at der sker en for stor indvinding af grundvand i området (overudnyttelse af ressourcen).

I Høje-Taastrup Kommune er der konstateret påvirkning med pesticider eller andre miljø-fremmede stoffer på flere af vandværkerne. Desuden er der konstateret nikkel i flere boringer, hvilket kan blive frigivet fra jernholdige jordlag, hvis disse bliver iltet, som følge af en for kraftig indvinding i boringen.

Rådhusstræde 1

2630 Taastrup

By- og Miljøcenter, afd. Natur og Miljø

Telefon: 43 59 12 17

e-mail: bmc@htk.dk 

Tilgængelighed